ІНТЕГРОВАНА СИСТЕМА АВТОМАТИЗОВАНОГО ПРОЄКТУВАННЯ ТА МОДЕЛЮВАННЯ ФІЗИЧНИХ ПРОЦЕСІВ У КОНВЕКТИВНИХ СУШИЛЬНИХ КАМЕРАХ ЗАСОБАМИ SOLIDWORKS - РУБІНСЬКИЙ, ЮРИЙ; КРОШНИЙ, ІГОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлено інтегровану систему автоматизованого проєктування та моделювання фізичних процесів у конвективних сушильних камерах із використанням середовища SolidWorks. Актуальність дослідження зумовлена високою складністю та трудомісткістю ручного створення тривимірних моделей сушильних камер і штабелів деревини, що значно уповільнює процес інженерного проєктування та ускладнює подальший аналіз тепло- і масообміну. Запропонована система забезпечує наскрізну автоматизацію, яка охоплює етапи від задання вихідних параметрів деревини та геометрії штабеля до побудови готової тривимірної моделі сушильної камери і проведення розрахунків у середовищі SolidWorks Simulation. Розроблене програмне забезпечення створено мовою C# з використанням Windows Forms, що дало змогу реалізувати зручний графічний інтерфейс користувача для введення параметрів матеріалів, розмірів дощок, кількості рядів та характеристик самої камери. На основі введених даних автоматично генеруються макроси SolidWorks, які будують точні 3D-моделі штабелів і інтегрують їх у попередньо сформоване середовище сушильної камери. Це дозволяє значно скоротити час проєктування та зменшити кількість помилок, що виникають при ручному моделюванні. У моделі камери передбачено використання осьового вентилятора з водяним підігрівом, який забезпечує рівномірний розподіл повітряних потоків і стабільність температурного режиму. Застосування SolidWorks Simulation у поєднанні з автоматично згенерованими тривимірними моделями дає можливість виконувати детальні дослідження теплових та гідродинамічних характеристик процесу сушіння. Це відкриває шлях до точнішого аналізу рівномірності прогріву штабелів, визначення критичних зон із нерівномірним розподілом енергії та оцінки ефективності конструктивних рішень. Таким чином, запропонована система поєднує інструменти проєктування і комп’ютерного моделювання, створюючи універсальну основу для підвищення точності, швидкості й надійності інженерних розробок у галузі сушіння деревини.