ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ - НЕСТЕР, АНАТОЛІЙ; ЯКОВИШИНА, ТЕТЯНА; МІТЮК, ЛЮМИЛА; ЧОЛОВСЬКИЙ, РОМАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто особливості функціонування системи охорони праці та безпеки життєдіяльності в промисловості України. Проаналізовано нормативно-правову базу, що регулює охорону праці, зокрема роль державних органів у контролі за дотриманням вимог безпеки. Визначено основні ризики для працівників у промисловому секторі, а також напрями удосконалення системи управління охороною праці. Акцентовано увагу на важливості профілактичних заходів, навчання персоналу, застосування сучасних технологій та засобів індивідуального захисту. Окрему увагу приділено проблемам реалізації безпеки праці в умовах воєнного стану та поствоєнного відновлення промислових об’єктів. Зроблено висновки щодо необхідності комплексного підходу до забезпечення безпечних умов праці та посилення культури безпеки в галузі.