СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ РАДІАЛЬНОГО РОЗМІРУ ХОНА ДЛЯ ОБРОБКИ МАЛИХ ДІАМЕТРІВ - ЩЕРБИНА, КИРИЛ; ТОРЧІЛОВ, ДАНИЛО; ЗАЇКА, АНДРІЙ; МАНДЗЮК, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Удосконалення функціональних параметрів машин, механізмів та технологічного обладнання, що широко застосовуються в сучасному машинобудуванні, значною мірою досягається завдяки оптимізації процесів фінішної обробки деталей, які визначально впливають на надійність і довговічність роботи технічних систем. Особливої уваги потребують елементи гідравлічних машин і паливних систем двигунів внутрішнього згоряння, ефективність функціонування яких суттєво залежить від точності та якості виготовлення елементів керуючої апаратури. До ключових показників якості в цьому контексті належать параметри шорсткості поверхні та ступінь прояву макронерівностей, які безпосередньо впливають на гідродинамічні характеристики потоків, зносостійкість поверхонь сполучення, рівень герметичності вузлів та енергетичну ефективність системи загалом. Досягнення заданих експлуатаційних і геометричних показників на завершальних етапах формоутворення поверхонь отворів забезпечується завдяки застосуванню процесу хонінгування. Цей процес поєднує високу точність обробки з унікальною здатністю компенсувати та коригувати фактичні геометричні відхилення оброблюваної поверхні. Технологічна гнучкість хонінгування зумовлена його адаптивністю до реальних похибок форми отвору: режими обробки автоматично узгоджуються з фактичними геометричними умовами, що дозволяє мінімізувати залишкові дефекти без істотного зростання трудомісткості та вартості операції. Завдяки цьому хонінгування є одним з найбільш ефективних методів фінішної обробки отворів у деталях високої точності. У статті представлено розгорнутий науково-технічний аналіз гідростатичного хону, призначеного для високоточної обробки отворів малих діаметрів. Розглянуто конструктивні особливості інструмента, які забезпечують рівномірний розподіл гідростатичного тиску в зоні контакту та стабільність процесу різання, що сприяє підвищенню якості обробленої поверхні та зниженню коливань навантажень. На основі принципів механіки побудовано математичну модель роботи інструмента в умовах статичної рівноваги, яка пройшла верифікацію за результатами чисельного моделювання. Це дозволило дослідити вплив конструктивних і технологічних параметрів на тиск у робочій зоні та поведінку ріжучих елементів. Особливу увагу приділено систематизації основних переваг гідростатичного хону порівняно з традиційними інструментами, серед яких — підвищена стабільність процесу обробки завдяки відсутності механічних деформаційних елементів, зменшення зношування ріжучих брусків за рахунок оптимізованого розподілу навантажень та покращення якості поверхні. Водночас ідентифіковано низку конструктивно-технологічних обмежень, пов’язаних з мінімальними оброблюваними діаметрами, вимогами до чистоти робочої рідини та необхідністю точного регулювання гідростатичного тиску. Отримані результати становлять теоретичну та практичну основу для підвищення ефективності процесів хонінгування у високоточному машинобудуванні, зокрема при виготовленні елементів гідравлічних та паливних систем, де особливо важливими є точність і якість оброблених поверхонь.