ВІБРАЦІЙНЕ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ РІДИН ВІД ТВЕРДИХ ВКЛЮЧЕНЬ: АКТУАЛЬНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ - СВЯЩУК, ЮРІЙ; ЗАГНІТКО, ЯРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті здійснено комплексний огляд сучасного стану, технічних характеристик і перспектив розвитку вібраційного обладнання для очищення рідин від твердих включень. Показано, що зростаюча потреба промисловості у високоефективних, енергоощадних та екологічно безпечних технологіях зумовлює активне впровадження вібраційних методів сепарації. Проведено класифікацію основних типів вібраційних систем – сіткових, ультразвукових, електромагнітних, п’єзоелектричних, мембранних та кавітаційних установок. Для кожного типу наведено характерні частотні діапазони, рівень ефективності очищення та специфічні області застосування у водоочищенні, хімічній, фармацевтичній, харчовій і нафтохімічній промисловості. Окрему увагу приділено низькочастотним віброкавітаторам, здатним забезпечувати обробку рідин під збільшеним тиском, що дозволяє інтенсифікувати процеси кавітації, підвищити ефективність знезараження і зменшити енергоспоживання. Проаналізовано технічні параметри різних типів установок – амплітуду коливань, продуктивність, діапазон робочих тисків, термін служби. Доведено, що застосування вібраційних технологій скорочує тривалість обробки рідин, забезпечуючи стабільні результати навіть за змінних фізико-хімічних властивостей середовища. Висвітлено інноваційні напрями розвитку галузі: інтеграцію систем IoT для автоматичного керування параметрами процесу, використання наноструктурованих мембран і смарт-матеріалів, створення гібридних та модульних систем, що поєднують різні принципи сепарації. Визначено основні технічні виклики, пов’язані з втомною міцністю конструкцій, стабілізацією режимів вібрації та запобіганням забиванню фільтрів. Зроблено висновок, що вібраційні методи очищення є перспективним напрямом розвитку енергоефективних і високопродуктивних технологій сепарації для широкого спектра галузей промисловості.