СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ НАДІЙНОСТІ КЛЮЧІВ ШИФРУВАННЯ НА ОСНОВІ РОЗПОДІЛУ ГАУСА - СЕМЕНКОВ, МІХАЇЛ; МАРЧЕНКО, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті запропоновано спосіб генерації ключів шифрування, спрямований на підвищення їх надійності та стійкості до криптоаналітичних атак. Особливістю запропонованого способу є використання властивостей розподілу Гауса при генерації початкових випадкових послідовностей, після чого ці послідовності піддаються спеціалізованій обробці для генерації ключів шифрування. Такий спосіб дає змогу підвищити ентропію отриманих даних і знизити передбачуваність порівняно з низкою традиційних способів, зберігаючи при цьому задовільний для практичних застосувань рівень швидкодії. У статті наведено теоретичне обґрунтування використання розподілу Гауса як джерела випадковості та описано загальні принципи перетворень, що застосовуються до згенерованих послідовностей з метою підвищення їх надійності та непередбачуваності. Також було проведено порівняльний аналіз, включаючи різні оцінки, такі як значення ентропії, передбачуваність, продуктивність і складність практичної реалізації. Аналіз показав збільшення характеристик випадковості та зменшення передбачуваності ключів шифрування при збереженні прийнятного часу генерації при використанні цього способу. Запропонований спосіб може бути використаний в криптографічних системах, де одночасно необхідні висока якість випадковості ключів, обмежені обчислювальні ресурси та стабільна продуктивність. Результати дослідження підтверджують перспективність застосування підходу як у програмних, так і в апаратних реалізаціях, а також визначають напрямки подальшої роботи — розширене тестування на реальних платформах, більш глибокий криптоаналіз та стандартизоване оцінювання відповідно до сучасних вимог безпеки.