МЕТОД ІНТЕРПРЕТУВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ВИЯВЛЕННЯ ФЕЙКОВИХ НОВИН ЗА ВЕЛИКОЮ МОВНОЮ МОДЕЛЛЮ - ВОВК, СТЕФАНІЯ; РАДЮК, ПАВЛО; СКРИПНИК, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Швидке поширення фейкових новин, що насичені складним контекстом, виявило неспроможність традиційних методів аналізу тексту ефективно та точно протидіяти цій глобальній загрозі. Як наслідок актуальної задачі пояснення результатів виявлення фейкових новин, у роботі запропоновано новий метод для виявлення фейкових новин та інтерпретування результатів виявлення за великими мовними моделями, що розв’язує задачу їхньої непрозорості. Метод ґрунтується на синергії локальних технік пояснюваного штучного інтелекту (Integrated Gradients, SHAP), глобальних проєкцій ознак (t-SNE, UMAP) та інтерактивного циклу «людина-в-петлі». Такий підхід забезпечує інтерпретованість рішень як на рівні окремих прикладів, так і всього простору даних. Працездатність методу підтверджено на моделі DistilBERT. За результатами тестування на корпусах текстових даних LIAR, FakeNewsNet та CONSTRAINT-2021 запропонований метод продемонстрував стабільне покращення показника F1-міри на 2–4% проти базових моделей. Найвищу точність за метрикою F1 у 97% зафіксовано на корпусі для тестування CONSTRAINT-2021, що підтверджує надійність та відтворюваність запропонованого підходу.