ОПТИМІЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЇ НАПРАВЛЕНОГО РОЗКОЛУ ПРИ ДОБУВАННІ БЛОЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ - ЩІПАНОВ, ІГОР; ВОРОБЙОВ, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі досліджується вплив контрольованого бокового стискання на точність направленого розколу монолітних об’єктів за дії невибухових руйнівних сумішей (НРС). Мета дослідження кількісно оцінити, у яких межах боковий стиск впливає на характер і динаміку руйнування монолітних об’єктів при збільшенні відстані між шпурами без втрати керованості тріщини відколу. Експериментальна програма включала три серії дослідів на моделях з алебастру Г-4 із різними відстанями між шпурами. Боковий стиск створювався розподіленим навантаженням за допомогою сконструйованого пристрою представленого в роботі. Точність відколювання оцінювали за відхиленням фактичної тріщини від запланованої лінії відколювання на семи контрольних відрізках. В роботі експериментально встановлено , що при підвищенні бокового стискання значно збільшується точність тріщини відколювання тим самим оптимізуючи робочий процес та зменшуючи відсоток виходу некондиційної продукції.