ПІДВИЩЕННЯ ДОВГОВІЧНОСТІ СТВОЛІВ КРУПНОКАЛІБЕРНИХ ГАРМАТ ЇХ ЗМІЦНЕННЯМ ПОВЕРХНЕВИМ ПЛАСТИЧНИМ ДЕФОРМУВАННЯМ - АФТАНАЗІВ, ІВАН; ШЕВЧУК, ЛІЛІЯ; ТОПЧІЙ, ВЛАДИСЛАВ; СТРОГАН, ОРИСЯ; СТРУТИНСЬКА, ЛЕСЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Наведено опис технології та реалізуючих її пристроїв для зміцнення поверхневим пластичним деформуванням внутрішньої поверхні каналу стволів артилерійських і танкових гармат. Рекомендовано зміцнювальну обробку проводити у два етапи - сталевими загартованими кульками проклепувати внутрішню робочу поверхню ствола, а у подальшому твердосплавними деформівними тілами із сплаву ВК6 нанести жаростійке твердосплавне покриття. Встановлено, що у результаті цієї зміцнювальної обробки у приповерхневій товщі матеріалу каналу ствола формуються залишкові напруження стиску, підвищується його поверхнева мікротвердість, підвищується опірність металу робочої поверхні ствола вигоранню та розтріскуванню. У сумарному це підвищує опір матеріалу каналу ствола його зношуванню під час гарматних пострілів. Створена конструкція зміцнювального пристрою для здійснення цієї обробки. Він складається із циліндричного зміцнювача із деформівними тілами, електродвигуна приводу та механізму передачі крутного моменту від валу двигуна до зміцнювача. У процесі зміцнювальної обробки пристрій переміщають вздовж каналу ствола гармати, зміцнювач обкочується по оброблюваній внутрішній поверхні ствола, проклепує його матеріал. Забезпечувана товщина зміцнення 0,15-0,20 мм, товщина нанесеного твердосплавного покриття – до сотні мікрон