РЕЗУЛЬТАТИ РОЗРОБКИ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ АВТОМАТИЗОВАНОГО ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО КЕРУВАННЯ ТЕПЛОНАСОСНИМИ СИСТЕМАМИ МЕТОДАМИ КОМП’ЮТЕРНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ - ОЛІШЕВСЬКИЙ, ІЛЛЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Розробка енергоефективних систем управління будівлями, що використовують сучасні інженерно-технічні рішення для контролю та оптимізації енергоспоживання, є актуальним і перспективним напрямком. Це дозволяє вирішувати питання економії енергоресурсів, підвищення енергоефективності та посилення енергонезалежності. Використання геотермальних теплових насосів та систем кондиціонування з утилізацією тепла є перспективними напрямками розвитку енергоефективних технологій у будівельному секторі. Ця стаття присвячена дослідженню техніко-функціональних і енергетичних характеристик та параметрів системи теплопостачання житлового будинку з інтегрованими засобами автоматизованого керування за рахунок синтезу комп’ютерно-орієнтованих і комп’ютерно-інтегрованих моделей систем опалення та кондиціонування будівлі з використанням геотермального теплового насосу і теплового акумулятора, що дозволить підвищити енергоефективність будівлі та оптимізувати використання теплової енергії протягом року. Об’єктом дослідження є процеси накопичення, розподілу та утилізації теплової енергії у системах опалення та кондиціонування. Предметом дослідження є комп’ютерно-орієнтовані моделі теплотехнічного забезпечення будівлі, що включають геотермальний тепловий насос, тепловий акумулятор та систему радіаторного опалення, а також систему кондиціонування повітря з можливістю утилізації тепла. Основний науково-практичний ефект від отриманих результатів полягає в розробці комп’ютерно-орієнтованих моделей систем опалення та кондиціонування будівлі, які, на відміну від раніше відомих, реалізують адаптивну утилізацію тепла до теплового акумулятора для потреб гарячого водопостачання. Проведення подальших перспективних досліджень у зазначених напрямках дозволить розширити та поглибити наукове обґрунтування програмно-технічних рішень, спрямованих на підвищення енергоефективності теплотехнічних промислових і побутових об’єктів та процесів.