АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАХИСНОГО ШУНТУВАННЯ ІЗОЛЯЦІЇ ПОШКОДЖЕНОЇ ФАЗИ ВІДНОСНО ЗЕМЛІ РОЗПОДІЛЬНОЇ МЕРЕЖІ НАПРУГОЮ 6-35 КВ - КУТІН, ВАСИЛЬ; КУТІНА, МАРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Проведено, шляхом моделювання, дослідження величин, що характеризують процес шунтування ізоляції пошкодженої фази. Показано, що основним видом пошкодження є однофазні замикання на землю (ОЗЗ). Запропоновано критерій оцінювання ефективності захисного шунтування (ЗШ). Встановлено закономірності зміни величин в місці пошкодження на початку в середині і в кінці лінії, а також на корпус і обмотки трансформатора та двигунів. Доведено, що навантаження лінії не впливає на струм і напругу в місці ОЗЗ. Для трансформаторів потужністю 160-630 кВА при ОЗЗ на корпус або в обмотці захисне шунтування є неефективним. При виникненні ОЗЗ застосування швидкодіючого шунтування для захисту від перенапруги є більш ефективним ніж застосування розрядників. Застосування шунта з ємнісним, індуктивним і активно індуктивними шунтами також дозволяє понизити різницю потенціалів між точкою шунтування і місцем ОЗЗ.