СТРУКТУРИЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ПРОЕКТУВАННЯ ТИПОВОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО РІШЕННЯ НА ОСНОВІ ПОДІЙ ДЛЯ КОНЦЕПЦІЇ ЦИФРОВОГО НАФТОГАЗОВОГО РОДОВИЩА - ВАЦЕБА, БОГДАН; БАНДУРА, ВІКТОРІЯ; ХАЛЄЄВ, ДМИТРО; СТАХОВ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Стаття присвячена дослідженню процесів в нафтогазовій предметній області які за своєю природою є подієвими і підтримуються спеціалізованими системами та додатками автоматизації технологічних процесів. Автори зазначають, що вузька технологічна спрямованість таких додатків призводить до обмежень щодо обміну інформацією по заданих напрямах масштабування, які є критично важливими вимогами для скоординованих міжфункціональних агрегацій активностей. Ефективне реагування на події вимагає належної уваги до стратегії інтеграції та агрегації, яка полегшує створення потоків інформації між обєктами. Методи, орієнтовані на події, можна ефективно використовувати для прийняття стратегічних рішень з управління технологічним процесом в режимі реального часу, скорочуючи таким чином час реагування, витрати, а також підвищуючи продуктивність всієї системи автоматизації. Обробка подій - це напрям досліджень, який передбачає виявлення релевантних подій, їх обробку, прийняття рішень щодо дій для кожної події та інформування відповідного персоналу про релевантну технологічну подію. В нафтогазовій предметній області впровадження систем на основі подій та обміну повідомленнями в поєднанні з семантичними методами може полегшити комунікацію компонентів цифрового нафтогазового родовища в режимі реального часу, в тому числі на рівні між різними програмними платформами. Такий підхід допомагає не тільки виявляти гетерогенні події з різних джерел, але й обробляти їх та приймати рішення щодо технологічних дій, які необхідно вжити, за допомогою бази знань і таким чином зменшити інформаційне навантаження на систему та невизначеність системи в цілому. Розглянуто типовий сценарій застосування системи обробки подій, при виникненні нештатної ситуації на нафтогазовому родовищі, яка повинна викликати реакцію не тільки оператора технологічного процесу, але й інженерів з технічного обслуговування, менеджерів з видобутку, інженерів з розробки родовищ та іншого наявного персоналу. Пропонована система, керована подіями, дозволяє швидко виявити несправність за допомогою різнорідних джерел даних і вжити відповідних заходів, одночасно повідомляючи відповідний персонал, що сприяє ефективній комунікації між командами та задіяними програмними системами.