МЕТОД ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО КЕРУВАННЯ ГУЧНІСТЮ МУЛЬТИМЕДІА У КІБЕРФІЗИЧНІЙ СИСТЕМІ «РОЗУМНИЙ БУДИНОК» - АЛЕКСОВ, СЕРГІЙ; КОРОБЧИНСЬКИЙ, МАКСИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Головною метою проведеного дослідження була розробка та впровадження методу прийняття рішень для повністю автоматичного керування гучністю звуку в системі «Розумний будинок». Необхідність такої підсистеми обґрунтована критичним значенням забезпечення оптимального мікроклімату та дотримання санітарних норм шуму для здоров’я, комфорту та безпеки мешканців. Розроблений метод успішно вирішує цю задачу, гарантуючи, що рівень гучності мультимедіа не перевищуватиме встановлених законом максимальних рівнів у залежності від конкретного типу приміщення та часу доби. Це досягається шляхом безперервного (щохвилинного) моніторингу рівня шуму за допомогою датчиків та автоматичного порівняння отриманих даних із заздалегідь визначеними сценаріями. Ключова перевага методу полягає у його повній автоматичності та гнучкості реакції. Система здатна точно розпізнавати три стани рівня шуму (оптимальний, високий і неприпустимо високий), що дає можливість застосовувати відповідні заходи – відсутність дій у межах комфорту, попередження користувача при наближенні до критичної межі та примусове автоматичне зниження гучності до максимально допустимого рівня при порушенні нормативів. Така диференційована реакція забезпечує ефективний контроль, спрямований на запобігання шкоді від надмірного шуму, та водночас підвищує загальний комфорт проживання. Результати експерименту підтвердили працездатність та адекватність розробленого методу, продемонструвавши його здатність успішно реагувати на зміни рівня шуму відповідно до санітарних норм. Водночас, було визначено, що ефективність методу безпосередньо залежить від коректності початкових налаштувань (часу та типу приміщення) та точності/чутливості використовуваних датчиків шуму. Загалом, дослідження досягло поставленої мети, впровадивши необхідний механізм для автоматичного керування гучністю звуку, що є значним кроком у напрямку посилення автономності кіберфізичних систем «Розумний будинок».