РОЗРОБКА ПРОГРАМНОГО МОДУЛЯ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ЦЕНТРУ ЕЛЕКТРИЧНИХ НАВАНТАЖЕНЬ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ОБ’ЄКТУ - СТАСІВ, АНДРІЙ; СУДОМИР, ВАЛЕНТИН; СИСАК, ІВАН; ОРОБЧУК, БОГДАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В статті запропоновано програмний модуль для розрахунку центру електричних навантажень (ЦЕН) енергетичного об’єкту. Акцентовано увагу на тому, що існує необхідність створення такого програмного модуля для визначення ЦЕН, що зумовлено потребою у швидкому, точному та зручному виконанні інженерних розрахунків, які в ручному режимі потребують значних затрат часу та можуть супроводжуватися помилками. Розглянуто три класичні методи, які дозволяють аналітично визначати ЦЕН. Авторами запропоновано спрощений метод визначення ЦЕН за рахунок розгляду кожного цеху не як сукупності окремих верстатів, для яких потрібно визначати їх координати, а розглядати цех як сукупність розподільчих пристроїв (груп споживачів), до яких підключені дані верстати. Запропоновано програмний модуль для розрахунку ЦЕН, який має український та англійський інтерфейси.