ПОДІЄВО-КЕРОВАНІ КЕШОВАНІ ПРЕДСТАВЛЕННЯ ДАНИХ У ВИСОКОНАВАНТАЖЕНИХ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПОТОКАХ З АРХІТЕКТУРНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ ТА ГАРАНТІЯМИ УЗГОДЖЕНОСТІ - СУПРУН, ПАВЛО; ПРАВОРСЬКА, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У сучасних розподілених інформаційних системах інтеграційні потоки характеризуються високою частотою змін та жорсткими вимогами до швидкодії. Прямий доступ до джерел істини створює ризик перевантаження операційних сховищ і нестабільності у роботі всієї інфраструктури. Це породжує необхідність у використанні кешованих представлень даних, здатних забезпечити швидкий доступ до інформації без постійного звернення до основних систем. Разом з тим, застосування кешованих подань без механізмів актуалізації призводить до накопичення розбіжностей із джерелом істини. Проблема особливо загострюється у середовищах із високочастотними подіями та у випадка відмов окремих компонентів. Для підтримки цілісності бізнес-процесі необхідні архітектурні рішення, що зможуть гарантувати узгодженість між кешем і джерелом незалежно від характеру навантаження. Подієво-керований підхід дозволяє формувати кешовані представлення на основі послідовності подій, що описують зміни стану даних. Кожна подія є незалежним повідомленням із визначеним ідентифікатором, часовою міткою та типом операції, що робить можливим відтворення канонічного стану системи. Така модель підтримує ідемпотентність обробки та впорядкування подій, а також створює умови для контролю вікна застарілості. Архітектурне забезпечення включає використання спільної черги для приймання повідомлень, алгоритмів нормалізації та дедуплікації, трансакційне оновлення стану, а також політики розв’язання конфліктів між різними джерелами. Важливу роль відіграють механізми відновлення даних через повторне відтворення журналу подій та моніторинг якості синхронізації за допомогою інструментів спостереження. Це дозволяє інтеграційним потокам залишатись стабільними навіть під час пікових навантажень. Таким чином, подієво0орієнтовані кешовані представлення даних із архітектурним забезпеченням та гарантіями узгодженості формують цілісний підхід до побудови високонавантажених інтеграційних систем. Поєднання масштабованості, стійкості до збоїв і передбачуваності поведінки робить їх придатним інструментом для сучасних розподілених архітектур, коли вимоги до продуктивності та правильності даних є критичними.