ОПТИМІЗАЦІЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ БЕЗПРОВІДНОЇ СЕНСОРНОЇ МЕРЕЖІ ДЛЯ МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ ПОВІТРЯ НА ПРОМИСЛОВИХ ОБ’ЄКТАХ - ХМІРОВ, МАКСИМ; ПАЛІЙ, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлено результати розробки та оптимізації енергоефективної безпровідної сенсорної мережі для моніторингу якості повітря на промислових об’єктах. Основна увага приділена підвищенню автономності сенсорних вузлів шляхом адаптивного регулювання частоти передачі даних. Досліджено протоколи передачі даних, обґрунтовано вибір LoRa для енергоефективної передачі на великі відстані та MQTT для логічної організації обміну даними. Моделювання проводилося в OMNeT++ для аналізу енергоспоживання та в Cisco Packet Tracer для перевірки логіки взаємодії пристроїв.