ІНФОРМАЦІЙНА ПЛАТФОРМА ІНТЕРНЕТ-МАГАЗИНУ ОДЯГУ З ВІРТУАЛЬНОЮ ПРИМІРОЧНОЮ ЯК СКЛАДНА СИСТЕМА - КОНДРА, АРТУР; КУНАНЕЦЬ, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлено концепцію інформаційної платформи інтернет-магазину одягу з віртуальною примірочною як приклад складної інформаційної системи нового покоління. Розкрито архітектуру платформи, що поєднує класичні засоби електронної комерції з інтелектуальними модулями персоналізованого дизайну, системами рекомендацій та технологіями 3D/AR-візуалізації, які забезпечують інтерактивність і високий рівень користувацького досвіду. Платформа описана як багаторівнева та децентралізована структура з високим ступенем інтеграції й динамічною взаємодією між модулями, що дозволяє реалізувати адаптивне управління даними, масштабованість та гнучкість архітектурних рішень. Проведено аналіз відповідності системи критеріям складності за теорією складних систем, зокрема: нелінійності, емерджентності, адаптивності, самоорганізованості, багаторівневої ієрархії та децентралізованого управління. Показано, що платформа функціонує як емерджентна екосистема, де поведінка користувачів, динаміка замовлень і адаптивні алгоритми створюють нові властивості, відсутні на рівні окремих модулів. Особливу увагу приділено інтелектуальним компонентам системи: модулю рекомендацій, який базується на методах машинного навчання й аналізу поведінкових даних; модулю віртуальної примірочної, що використовує 3D-моделювання, AR-технології та комп’ютерний зір; а також модулю персоналізованого дизайну, який дозволяє формувати унікальні пропозиції відповідно до стилю та антропометричних характеристик користувача. Обґрунтовано використання математичної моделі для кількісного оцінювання складності системи та визначення інтегральних показників її функціонування. Показано перспективи розвитку таких платформ в умовах цифрової моди, персоналізованої торгівлі та формування нових бізнес-моделей електронної комерції, що орієнтуються на інтеграцію з екосистемами розумних міст, мобільними додатками та децентралізованими фінансовими сервісами.