АНАЛІЗ OSINT ІНСТРУМЕНТІВ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ - МОГИЛЕВИЧ, ДМИТРО; МОГИЛЕВИЧ, ВАДИМ; КОНОНОВА, ІРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто значення соціальних мереж як джерела розвідки та проаналізовано особливості використання спеціалізованих інструментів для отримання, обробки та аналізу даних із різних соціальних платформ. З урахуванням стрімкого зростання обсягів відкритих даних у Facebook, Twitter (X) та Instagram, здійснено класифікацію та оцінку сучасних OSINT-інструментів за функціональним призначенням, методами збору, аналітичними можливостями та візуалізації інформації. Проаналізовано переваги та обмеження як офіційних API (Graph API, Twitter API, Instagram Graph API), так і неофіційних рішень (Twint, OSINTgram, Maltego з розширеннями, інструменти архівації тощо). Констатовано, що ефективне застосування OSINT-інструментів залежить від технічних характеристик платформи, доступності даних, політики конфіденційності, а також стабільності роботи інструментів в умовах постійних змін інтерфейсів та обмежень. Підкреслено значення візуального аналізу та геолокацій, роль міжплатформної інтеграції й архівації як елементів цифрової криміналістики. Визначено можливості та обмеження OSINT-інструментів, призначених для дослідження соціальної мережі. Зроблено висновок про необхідність поєднання технічних рішень з правовими та етичними підходами для забезпечення достовірності, безпеки та легітимності досліджень у сфері OSINT. Дослідження акцентує увагу на важливості вибору правильного підходу до збору та аналізу даних залежно від функціональних особливостей кожної соціальної мережі для досягнення максимальної ефективності та релевантності отриманої інформації.