УЛЬТРАЗВУКОВА КАВІТАЦІЙНА ОБРОБКА СТЕБЕЛ ЛЬОНУ ОЛІЙНОГО З МЕТОЮ ВИЛУЧЕННЯ ТЕХНІЧНИХ ВОЛОКОН - ЄВТУШЕНКО, АРТЕМ; ЛУГОВСЬКИЙ , ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі розглядаються проблеми ефективного вилучення луб’яного волокна зі стебел льону олійного з мінімальними енергозатратами та збереженням структури волокна. Окреслено недоліки традиційних методів обробки (біологічних, хімічних, термомеханічних), які є ресурсомісткими та екологічно ризикованими. Запропоновано впровадження ультразвукової кавітації як перспективного методу попередньої обробки, що забезпечує руйнування міжклітинних пектинових, геміцелюлозних і лігнінових зв’язків без застосування хімічних реагентів.