ВИБІР МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ВЗАЄМОДІЇ ЕЛЕМЕНТІВ МАШИН ТА МЕХАНІЗМІВ З ГРАНУЛЬОВАНИМ ТЕХНОЛОГІЧНИМ СЕРЕДОВИЩЕМ - ДОРОФЄЄВ, ЮРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Аналізуються існуючі моделі для оцінки ефективності їх використання для математичного моделювання взаємодії елементів транспортуючих машин та механізмів з гранульованим технологічним середовищем: моделі логіко-математичного класу; моделі граничного стану; інтегрального типу; моделі, що використовують фізичні співвідношення нелінійної теорії пружності і теорії пластичності. Найбільш перспективними для моделювання взаємодії елементів транспортуючої машини з гранульованим технологічним середовищем є моделі, що базуються на фізичних співвідношеннях деформаційного типу. Вони відображають вплив внутрішнього тертя на закони деформування та руйнування матеріалів. Для можливості використання цих моделей необхідно: чітко описати особливості деформування та руйнування дискретних матеріалів; сформулювати математичну модель, що відображає ці особливості; обґрунтувати та розробити алгоритми і обчислювальні процедури, що дозволяють одержати розв’язання поставленого завдання. Крім того, моделювання конкретних задач вимагає розробки методик та лабораторного устаткування для визначення величини розрахункових параметрів моделі.