ВПЛИВ ЗМІН КЛІМАТУ НА БІОРІЗНОМАНІТТЯ ЗАПОВІДНИХ ТЕРИТОРІЙ ТА ЙОГО НАСЛІДКИ ДЛЯ ЕКОНОМІКИ ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕРИТОРІЙ - ВОЄВОДА, ВОЛОДИМИР; СОВГІРА, СВІТЛАНА; ДАРМОФАЛ, ЕЛЕОНОРА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Біорізноманіття виступає основою стійкості екосистем та регенерації природних ресурсів. Тенденція посилення антропогенного навантаження на природне середовище та глобальна динаміка клімату негативно впливають на біорізноманіття, зумовлюють звуження природних біотопів та скорочення популяцій. Особливо репрезентативними у даному контексті є території природно-заповідного фонду (ПЗФ), що забезпечують унікальні передумови для збереження зникаючих та рідкісних видів. Метою статті є аналіз аспектів впливу кліматичних змін на біорізноманіття заповідних територій та наслідків для економічного розвитку об’єктів ПЗФ. У дослідженні розглянуто основні наслідки глобальних кліматичних змін для екосистем. Визначено динаміку біорізноманіття заповідних локацій через глобальне потепління. Визначено пріоритетні підходи до регенерації популяцій у екосистемах заповідників під час реалізації програм боротьби зі змінами клімату, серед яких – удосконалення нормативно-правового підґрунтя, оптимізація процедур оцінки впливу на довкілля, інтеграція проєктів із охорони і використання природних ресурсів та підвищення резильєнтності видів, залучення до міжнародних ініціатив щодо скорочення викидів парникових газів та стабілізації кліматичних процесів. Встановлено, що зміни у біорізноманітті під тиском кліматичної динаміки можуть чинити суттєвий вплив на економіку природоохоронних територій в контексті зменшення туристичної привабливості, зниження доходів від екосистемних послуг (поглинання вуглецю, регулювання водного балансу тощо), зростання витрат на адаптацію та управління, ускладнення підтримки зникаючих видів. Обґрунтовано, що розширення екомережі складає основну для ефективної регенерації природних ресурсів та збереження біорізноманіття.