ПАРАЛЕЛЬНИЙ АНАЛОГО-ЦИФРОВИЙ ПЕРЕТВОРЮВАЧ З ЧАСОВИМ УЩІЛЬНЕННЯМ СИГНАЛІВ - БОРТНИК, ГЕННАДІЙ; БОРТНИК, СЕРГІЙ; БРИЛЬ, МИХАЙЛО; БОРТНИК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі представлено метод підвищення роздільної здатності паралельних АЦП з часовим ущільненням сигналів. Встановлено, що аналого-цифрове перетворення сигналів в паралельних АЦП з часовим ущільненням вихідних сигналів виконується в окремих каналах з неідентичними смугами пропускання. В кінцевому результаті це призводить до зменшення роздільної здатності при перетворенні вхідних сигналів. Запропоновано здійснювати коригування смуг пропускання окремих каналів АЦП. Таке коригування виконується за рахунок перемикання резисторів у вхідних колах схем вибірки та зберігання. Розроблено структурну схему паралельного АЦП на базі часового ущільнення сигналів з коригуванням смуг пропускання окремих каналів АЦП. Дослідження ефективності запропонованого методу підтвердило, що розроблений метод дає можливість збільшити ефективну розрядність 12-розрядного паралельного АЦП на 0,5 – 2 біти залежно від значення частоти вхідного сигналу перетворювача.