МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ РОЗГОРТКИ ПРОМЕНЯ ПІД ЧАС ПОЧАТКОВОГО ДОСТУПУ В МЕРЕЖАХ 5G NR - БОЙКО, ЮЛІЙ; ПЯТІН, ІЛЛЯ; ГАВРОНСЬКИЙ, ВІТАЛІЙ; КОРОТУН, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі розглянуті процедури керування променем у 5G. Генерується пакет сигналу синхронізації NR і формується промінь кожного SSB в пакеті, що дозволяє здійснити сканування за напрямками азимуту і кута місця. Сформований промінь передається просторовим каналом розсіювання. Отриманий сигнал обробляється за допомогою кількох променів приймача, вимірюється потужність прийнятого опорного сигналу (RSRP) для кожної пари променів передачі-прийому і визначається краща пара променів з максимальним RSRP. Досліджені спектрограма пакету сигналів синхронізації, діаграми спрямованості антен передавача і приймача. Розглянуті показники, що дозволяють оцінити пакет сигналів синхронізації: рівні RSRP, RSSI, RSRQ при різній ширині смуги часто. Розглянута опорна сітка первинного сигналу синхронізації. Досліджена розгортка променя на боці передавача. Проведено дослідження втрат на шляху розповсюдження сигналу та середньоквадратичного значення шуму на приймачі від відстані між передавачем і приймачем.