ВДОСКОНАЛЕННЯ КОНСТРУКЦІЇ ПОБУТОВОГО ХОЛОДИЛЬНИКА З МЕТОЮ ЗМЕНШЕННЯ ТЕПЛОВИХ ВТРАТ - КРЕТЮК, ВАДИМ; СОКОЛАН, ЮЛІЯ; МАЙДАН, ПАВЛО; НЕЙМАК, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
З жовтня 2025 року відповідно до Постанови №1181 Кабінету Міністрів України в Україні починають діяти нові класи енергоефективності побутової техніки, які відповідають новому Європейському стандарту енергоефективності. За новим стандартом побутова техніка, яка в минулому мала клас енергоефективності А+++, тепер буде відповідати класу енергоефективності D. Актуальності набуває питання вдосконалення існуючих конструкцій побутової техніки, а саме найбільш поширених побутових двокамерних холодильників, з метою зменшення теплових втрат, в результаті чого зросте клас енергоефективності. В роботі наведено вдосконалення конструкції двокамерного побутового холодильника, а саме: додавання вакуумно ізольованої панелі товщиною 20 мм по передній стінці холодильника, додавання ВІП товщиною 30 мм по задній стінці ПХ із зменшенням товщини задньої стінки ПХ з 80 до 60 мм з метою зменшення втрат корисного об’єму холодильної та морозильної камер, зменшення зазору між стінками ПХ та ВІП, в результаті чого збільшиться тепловий шлях та зменшиться ширина теплових мостів, збільшення довжини ВІП, перенесення компресорного відсіку із нижньої частини холодильника у верхню. Для моделювання та розрахунку теплових втрат використовувався програмний комплекс COMSOL Multiphysics. Запровадження таких вдосконалень дозволяє за результатами моделювання зменшити теплові втрати від 33 до 65 % в окремих конструктивних елементах холодильника, а загальні теплові втрати зменшуються на 47%. Окрім запропонованих вдосконалень, які зменшують теплові втрати у ПХ на 42%, також запропоновано змінити конструкцію ущільнювача. В роботі запропоновано два варіанти конструкції ущільнювача – із круглими та ромбоподібними камерами. Ущільнювач із круглими камерами дозволяє зменшити теплові втрати від 33 до 38%, а ущільнювач із ромбоподібними камерами – на 38-39%. Враховуючи, що при виготовленні ущільнювача із круглими камерами витрата матеріалу на його виготовлення зменшується на 7%, в той час як при виготовленні ущільнювача із ромбоподібними камерами витрата матеріалу зменшується на 25%, то найбільш оптимальним варіантом ущільнювача буде ущільнювач із ромбоподібними камерами.