ЩІЛИННИЙ АНТЕННИЙ ПРИСТРІЙ МІКРОХВИЛЬОВОГО ДІАПАЗОНУ ІЗ 4-ПОРТОВИМ ПІДВЕДЕННЯМ СИГНАЛУ - ПОЛІТАНСЬКИЙ, РУСЛАН; ПЛОЩИК, АННА; ЧЕСАНОВСЬКИЙ, ІВАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Актуальність досліджень обумовлена потребою у високоефективних антенах для мікрохвильового та міліметрового діапазонів. Ці пристрої характеризуються високою мініатюризацією та залежністю від параметрів, таких як розміри, товщина підкладки, методи підведення сигналу. У якості прототипу вибрана класична щілинна антена, модифікована шляхом зменшення її розмірів до 4×4 см² та збільшення кількості портів до 4. Досліджено частотну залежність коефіцієнту відбивання вхідного сигналу та просторову діаграму направленості. Резонансні частоти в діапазоні 5-15 ГГц забезпечують коефіцієнт підсилення від 2.72 до 6.35. Виявлено, що взаємодія між портами підведення сигналу відсутня. Результати порівняні з іншими пристроями в мікрохвильовому діапазоні. Дослідження проведено в ANSOFT HFSS і можуть бути застосовані в телекомунікаційних системах, таких як IoT та кіберфізичні системи.