ОСНОВНІ ЗАСАДИ ЗАСТОСУВАННЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ АНАЛІЗУ ОПТИЧНИХ РЕФЛЕКТОРАМ В ТЕХНОЛОГІЇ TMN - ГОРЯЩЕНКО, КОСТЯНТИН; КУШНЕР, ІГОР; ГРЕСЬ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Оптичний рефлектометр або Optical Time Domain Reflectometer (OTDR) є базовим засобом діагностики ВОЛЗ і використовується на всіх етапах їх життєвого циклу. В роботі наведено основні види оптичних рефлектограм, що фіксуються в процесі монтажу та експлуатації ВОЛЗ. Показано ідеалізовані стани так і типові спотворення сигналів, що мають місце як при організації проведенні вимірювань, так і при оцінюванні результатів вимірювань. Причини пошкодження ВОЛЗ є як вікового характеру так і техногенного. Технологія TMN (Telecommunications Management Network) — це концепція ITU-T (ITU-T M.3010), яка визначає архітектуру управління мережами зв’язку. Показано, що в технології TMN використання штучного інтелекту (ШІ) дозволяє перейти від реактивного управління («виправляти, коли він ламається») до проактивного та автономного. Задачею автоматизації аналізу є усунення або мінімізація впливу людини на оцінювання результату, підтримка роботи 24/7 та мінімізація часу реакції на подію.