СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ: ВІД МЕТОДОЛОГІЇ ДО ПРАКТИКИ - НІКІТІН, ЄВГЕНІЙ; ШПАК , ОЛЕКСАНДР; МАЛЯРЕНКО, ОЛЕНА; ЄВТУХОВА, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі досліджуються науково-методологічні та прикладні основи розробки і реалізації регіональних енергетичних планів (РЕП) як ключового інструменту декарбонізації та енергетичної трансформації. Сформульовано науково-прикладні проблеми, що пов’язані з інтеграцією складових регіональної енергетичної системи, відсутністю єдиної системи регіонального енергетичного менеджменту, недостатньою координацією між секторами енергопостачання та потребою уніфікованих інструментів оцінки соціально-економічного ефекту. Запропоновано методологічні основи розробки РЕП. Основними концептуальними положеннями розробки РЕП є цілісний підхід до окремих секторів енергетичного планування, максимальне врахування регіональних особливостей, залучення до розробки плану всіх зацікавлених сторін, створення та забезпечення умов стабільного функціонування регіональної системи енергетичного менеджменту. Запропоновано організаційну структуру регіональної системи енергетичного менеджменту у складі регіонального енергетичного менеджера, енергетичних менеджерів місцевих громад, енергетичних менеджерів регіональної електроенергетичної та газотранспортної мережи, представників обласної державної адміністрації, енергетичного нагляду та фахових громадських організацій. На прикладі Хмельницької області України проаналізовано регіональні особливості енергетичної генерації та енергоспоживання, визначено сильні та слабкі сторони, можливості й складнощі впровадження відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Практичні результати дослідження представлені у вигляді проектів з підвищення енергоефективності об’єктів регіонального підпорядкування, використання скидної теплоти атомних електростанцій для теплозабезпечення, створення університетських мікроенергосистем (мікрогрід), впровадження біопаливних технологій та сонячних електростанцій. Обґрунтовано їх техніко-економічну ефективність і можливість масштабування на інші регіони України. Запропоновані підходи та результати можуть слугувати основою для формування регіональних стратегій сталого розвитку, підвищення інвестиційної привабливості та досягнення національних цілей декарбонізації.