ВИКОРИСТАННЯ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ ДЛЯ МОНІТОРИНГУ СТАНУ ВИСОКОВОЛЬТНИХ ЛІНІЙ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАЧ - ВИШНЕВСЬКИЙ, СВЯТОСЛАВ; ЛАЗАРЕНКО, СЕМЕН; ЯНІЦЬКИЙ, АНАТОЛІЙ; ХЕБДА, АЛЬОНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена питанням вдосколення процесу моніторингу стану високовольтних ліній електропередач із застосуванням безпілотних літальних апаратів. У статті визначено основні принципи, щодо діагностики систем електропостачання промислових підприємств та інших об’єктів енергетичної мережі з використанням безпілотних літальних апаратів та телекомунікаційних технологій. Запропоновано враховувати діагностування під час моніторингу з допомогою безпілотних літальних апаратів для визначення стану функціонування високовольтних ліній електропередач з урахуванням особливостей періодичного контролю стану з довільною дискретністю. Таким чином, у роботі розглянуто концептуальну можливість використання сучасних телекомунікаційних засобів телекомунікації у контексті застосування безпілотних літальних апаратів для діагностики електротехнічних систем, що знаходяться у важкодоступних а також небезпечних ділянках. Огсоблива увага приділяється комплексам високовольтних ліній електропередач, що в умовах військових дій вбачається критичним для забезпечення надання послуг з електропостачання. Безпілотні літальні апарати (БПЛА), або дрони, розглядаються як інноваційні рішення для моніторингу стану високовольтних ліній електропередач, як частини критичнї інфраструктури для забезпечення безперебійної подачі електроенергії. Особливо у випадках, коли традиційні методи, такі як ручні огляди чи використання пілотованих літальних паратів, є трудомісткими, дорогими та небезпечними. Розглянуто застосування сучасних телекомунікаційних засобів для отримання відео високої роздільної здатності та зображення під час візуального огляду, тепловізійні зображення для виявлення перегрівання та інших електричних несправностей, дані LiDAR для 3D-картографування, а також показників датчиків, таких як температура, вологість та інші екологічні та експлуатаційні умови при використанні цих систем у моніторингу.