АНАЛІЗ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ДАНИХ ПРО СМАРТ-ТЕКСТИЛЬ ДЛЯ РОЗРОБКИ ТАНЦЮВАЛЬНОГО ОДЯГУ З ВИКОРИСТАННЯМ СТРУМОПРОВІДНОЇ НИТКИ - ХАСАНОВА, ОКСАНА; ЗАХАРКЕВИЧ, ОКСАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті проведено всебічний аналіз наукових джерел, що охоплює 43 публікації, присвячені електронному текстилю. Встановлено, що 23,26% робіт зосереджені на розробці струмопровідних ниток, 20,93% присвячені вивченню конструктивних параметрів вишивки, 18,6% розглядають моніторингові системи для здоров’я, по 11,63% фокусуються на стійкості провідникових властивостей до зовнішніх впливів та на питаннях енергозабезпечення. Менш дослідженими є напрями, пов’язані з нагрівальними елементами (4,65%), антивібраційними рукавичками, 3D-друком, сценічним костюмом, аналізом зразків смарт-одягу (по 2,33%). Контент-аналіз онлайн-ресурсів і соціальних мереж засвідчив, що 51,85% результатів пошуку за ключовими словами «смарт-одяг», «струмопровідна нитка» ведуть до онлайн-магазинів, 48,15% – до інформаційних ресурсів. У соціальних мережах 72,22% відео стосуються танцювального одягу з LED-елементами, 27,78% відео-публікацій стосуються ручного з’єднання нитки зі світлодіодом. В соціальній мережі Instagram виявлено широкий спектр візуального контенту: вироби зі світловими ефектами (52%), знімні світлові крила (8%), вироби із тканини з термоактивними змінами форми (6%). Крім того, по 2% складають публікації, які містять матеріали з реакцією на світло, ультрафіолет (УФ), температуру, рух. У наукових публікаціях найчастіше згадується струмопровідна нитка Silver-tech (AMANN, Німеччина) – 21,87%, далі Madeira (Велика Британія) – 15,63%, Shieldex і Bekinox – по 6,25%, Soitex і Qingdao Hengtong – по 3,12%, Marktek Inc. (США) – 3,12%. Обґрунтовано вибір нитки Silver-tech для подальших досліджень з огляду на її популярність у наукових роботах та наявність на українському ринку. Виявлено інформаційний розрив між наукою та практикою популяризації, що актуалізує потребу в систематизації знань для ефективного проєктування смарт-одягу сценічного призначення. Для вирішення цієї проблеми було розроблено базу даних інформаційних ресурсів, присвячених інтелектуальному текстилю. Вона класифікує та об’єднує дані з різних джерел і призначена для інтеграції в навчальний процес студентів спеціальності «Технології легкої промисловості». Виступаючи візуальним та аналітичним інструментом, база даних поєднує наукову теорію та комерційну практику, дозволяючи студентам розробляти власні проєкти та обґрунтовувати вибір матеріалів і технологій на основі структурованої інформації. Як відкритий ресурс, вона може постійно оновлюватися, формуючи основу для систем підтримки рішень у сфері проєктування смарт-одягу.