ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ МАГНІТНОГО ПОЛЯ ІЗ ЗМІННОЮ ІНДУКЦІЄЮ ПО ДОВЖИНІ ОСІ ПОТОКУ НА СКЛАД ТА ВЛАСТИВОСТІ ВОДИ ДЛЯ ТЕПЛОМЕРЕЖ - ДУШЕНКО, ОЛЕКСАНДР; ТКАЧУК, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Не достатньо якісна водопідготовка для котлів, іони речовин та металів, що присутні в неочищеній воді, призводять до утворення накипу, іржі, наявність глини та піску призводить до зменшення внутрішнього діаметру труб. Це призводить до виходу з ладу запірної арматури та насосного обладнання. Солі жорсткості та інші важкорозчинні солі (різні сполуки міді та марганцю, карбонати, сульфати магнію та кальцію, силікати) осідають на стінках у вигляді міцної кірки, що викликає зменшення тепловіддачі. З аналізу джерел встановлено, що магнітне поле, яке може створюватися електромагнітами або постійними магнітами, значно впливає на зміну властивостей та склад води, а обладнання та пристрої повинні мати змінну індукцію магнітного поля вздовж проходження води, що досягається певними відстанями між магнітами. Розроблено експериментальну установку циклічного магнітного впливу на воду, що підвищує ефект розриву водневих зв’язків у молекулах води, окисленню іонів заліза та кальцію, збільшення показника Рн. Дослідженнями кристало-оптичного аналізу структури висушеної краплі води після оброблення магнітним полем підтверджено, що отримується більш структурований стан та зменшується сила поверхневого натягу води, підвищується покажчик Рн. Також було проведено дослідження термостатичні вимірювання кипіння дистильованої води.