ЗАСТОСУВАННЯ ГРАФІЧНИХ РЕДАКТОРІВ ПІД ПРОЕКТУВАННІ ПРОМИСЛОВИХ ТА ГРОМАДСЬКИХ БУДІВЕЛЬ - ШОФУЛ, ІГОР; СОКОЛОВСЬКА, ОЛЕНА; ВАЛЕВСЬКА, ЛЮДМИЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто роль та значення графічних редакторів у сучасному проєктуванні промислових і громадських будівель. Проаналізовано основні програмні продукти, які використовуються в архітектурному та інженерному проєктуванні, зокрема AutoCAD, Revit, ArchiCAD, SketchUp та інші. Особливу увагу приділено перевагам використання графічних редакторів, таким як підвищення точності креслень, автоматизація проєктних рішень, зменшення часу на виконання документації та можливість тривимірного моделювання. Описано практичні приклади застосування таких програм у проєктуванні несучих конструкцій, комунікацій, внутрішнього простору будівель. Висвітлено актуальні тенденції цифрової трансформації у будівельній галузі та перспективи розвитку BIM-технологій. Освоєння пакета, можливе з вивченням графічних програм САПР (система автоматизованого проєктування), AutoCAD, BIM-технологій (інформаційна модель будівель і споруд), nanoCAD СПДБ (система проєктної документації для будівництва). Практична значущість виконаної роботи полягає в тому, що результати можуть бути використані при виконанні багатокольорових зображень (фотографій), побудови креслень, графіків, зображень з чіткими контурами. Ці вправи, пов’язані з визначенням найменшого елемента, не втратили на сьогодні своєї актуальності. З метою прищеплення інтересу до майбутньої спеціальності на заняттях студенти готують інформацію про металеві, залізобетонні, дерев’яні конструкції, де кожен тип має свої переваги та недоліки порівняно з іншими виробами та матеріалами. Дається докладне практичне їх застосування. Будівельна галузь, у якій існують жорсткі вимоги, державні норми, правила під час організації та виконання робіт, використання комп’ютерних технологій - це обов’язкова умова на ринку будівельного підряду.