КОНСТРУЮВАННЯ БЕЗПЕЧНИХ АРХІТЕКТУР КОМП’ЮТЕРА ДЛЯ ЗАХИСТУ ДАНИХ В МЕРЕЖАХ НОВОГО ПОКОЛІННЯ - ПРАВОРСЬКА, НАТАЛІЯ; ДЬОМІНА, АНАСТАСІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Ця стаття присвячена важливому питанню проектування безпечних архітектур комп’ютера для захисту даних в мережах нового покоління. Вона аналізує сучасні тенденції в області архітектури комп’ютера та безпеки даних, а також виклики та проблеми, з якими стикаються сучасні комп’ютерні мережі. Після проведення аналізу сучасних архітектур представлено застосування безпечних архітектур комп’ютера в мережах нового покоління, а саме сценарії застосування безпечних архітектур комп’ютера в мережах нового покоління. В статті розглядаються різні сценарії застосування безпечних архітектур комп’ютера в мережах нового покоління, включаючи IaaS, приватні мережі, edge computing, IoT, блокчейн та HPC. Автори пропонують новий підхід до проектування безпечних архітектур комп’ютера, який базується на інтеграції засобів захисту даних безпосередньо на рівні архітектури. На основі викладеного матеріали наведені практичні результати з послідовним аналізом вищевказаного застосування.