АСПЕКТИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ФОТОВОЛЬТАЇЧНИХ СИСТЕМ: ОГЛЯД ТЕНДЕНЦІЙ ЗАСТОСУВАННЯ РІЗНИХ ТОПОЛОГІЙ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ - КОЛЛАРОВ, ОЛЕКСАНДР; ДАВИДЕНКО, ЛЮДМИЛА; ДАВИДЕНКО, ВОЛОДИМИР; ДАВИДЕНКО, НІНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена огляду тенденцій, пов’язаних із розвитком силових перетворювачів електричної енергії для підвищення ефективності роботи відновлюваних джерел енергії, зокрема, фотовольтаїчних систем. Виконано огляд існуючих трансформаторних та безтрансформаторних топологій силових перетворювачів, стратегій модуляції, а також основних аспектів їх функціонування та особливостей застосування в фотовольтаїчних системах різної архітектури. Встановлено, що одним із напрямків підвищення комерційної привабливості фотовольтаїчних систем потужних мережевих фотовольтаїчних систем та однофазних фотовольтаїчних систем невеликої потужності є застосування безтрансформаторних топологій перетворювачів струму (напруги). За результатами проведеного аналізу сформульовано основні завдання, що стосуються ефективного впровадження безтрансформаторних топологій перетворювачів та підвищення ефективності перетворення енергії, отриманої від PV систем, зокрема: зменшення втрат енергії в процесі перетворення; удосконалення способів усунення струмів витоку та зниження гармонійних спотворень струму; мінімізація кількості ключів, що беруть участь у процесі перетворення.