ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ ЧАЮ ЧОРНОГО З БЕРГАМОТОМ - РАЦУК, МАРІЯ; ЮРОВА, ТЕТЯНА; РАЦУК, КАТЕРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Чай є одним з найпопулярніших напоїв у світі, його споживання охоплює мільйони людей і різні культури. Багато українців надають перевагу цьому напою перед кавою, особливо в холодну пору року. Чорний чай може мати позитивний вплив на організм завдяки вмісту антиоксидантів, вітамінів та інших корисних речовин. Зокрема, катехіни в чорному чаї мають антивірусні та антимікробні властивості, допомагаючи боротися з інфекціями. Антиоксиданти захищають кров’яні судини та серце від пошкоджень. Таніни у чорному чаї допомагають підтримувати баланс мікрофлори у кишківнику. І це далеко не повний перелік корисних властивостей чаю для організму людини. Сучасний ринок чаю зазнає значних змін завдяки новим тенденціям та інноваціям. Зростання інтересу до здорового способу життя та натуральних продуктів сприяє популярності місцевих виробників, які прагнуть задовольнити потреби свідомих споживачів. Багато брендів починають пропонувати ароматизовані чаї, і серед них великою та заслуженою популярністю користується чай з бергамотом. Можна сміливо сказати, що чай з бергамотом – це корисний і дуже впізнаваний чай. Готовий напій відрізняється витонченим ароматом і неповторним смаком з нотками цитрусових. На сучасному ринку чай з бергамотом представлений у широкому асортименті, тому є потреба у проведенні оцінки якості та безпечності цього напою. Проведено оцінку органолептичних показників та маркування чорного чаю, ароматизованого бергамотом, різних торгових марок. Визначено, що досліджені зразки чаю відповідають вимогам нормативної документації за встановленими критеріями. Проаналізовано сировину та технологічний процес виробництва чаю чорного, ароматизованого бергамотом, що дозволили визначити небезпечні чинники та розробити елементи плану НАССР.