ВПОРЯДКУВАННЯ ТРАНЗАКЦІЙ ЗА ЛОГІЧНИМИ ЧАСОВИМИ МІТКАМИ ЛАМПОРТА ЯК ЗАСІБ ЗМЕНШЕННЯ MEV-ЕКСТРАКЦІЇ У СМАРТ-КОНТРАКТАХ ETHEREUM - ЧЕРКАС, НАЗАРІЙ; БАТЮК, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Зростання масштабів явища Maximal Extractable Value (MEV) у мережах блокчейн виявило критичні виклики у забезпеченні справедливого та передбачуваного порядку виконання транзакцій. У мережі Ethereum, де вузли-валідатори мають повний контроль над послідовністю транзакцій, користувачі стикаються з суттєвими ризиками фронтранінгу та атак типу сендвіч, особливо в протоколах децентралізованих фінансів (DeFi), які реалізовані з використанням смарт контрактів зі спільним доступом до поточного стану. Для вирішення цієї проблеми у статті запропоновано гібридний підхід до протидії MEV із використанням логічних часових міток Лампорта, спрямований на реалізацію механізму локального причинно-наслідкового впорядкування транзакцій у межах окремих смарт-контрактів. Запропонований метод передбачає розширення кожного смарт-контракту, такого як пул ліквідності децентралізованої біржі, локальним лічильником логічних часових міток. Транзакції, що надсилаються до контракту, містять логічні часові мітки, які дозволяють забезпечити виконання транзакцій відповідно до причинно-обумовленого порядку. Важливою перевагою цього методу є те, що він не вимагає змін у глобальному механізмі консенсусу мережі Ethereum, забезпечуючи сумісність із поточною екосистемою. У роботі описано структуру рішення, розглянуто різні стратегії реалізації в межах алгоритму консенсусу, так і поза ним, а також проаналізовано стійкість до таких загроз, як маніпуляція часовими мітками.