СИНТЕЗ ТА АНАЛІЗ СХЕМИ АПАРАТНОЇ ЧАСТИНИ КІБЕРФІЗИЧНОЇ СИСТЕМИ «РОЗУМНИЙ ЛІФТ» - ГОВОРУЩЕНКО, ТЕТЯНА; ВОЙЧУР, ЮРІЙ; БАРАНОВ, ІВАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
«Розумний ліфт» – це сучасна версія підйомного пристрою, що використовує мікроконтролери, сенсори, інтерфейси зв’язку та програмне забезпечення для підвищення безпеки, ефективності та зручності використання. Розробка апаратної частини такої системи є актуальним завданням в умовах цифровізації та автоматизації побутових і промислових процесів. Було здійснено детальне проєктування апаратної частини кіберфізичної системи «Розумний ліфт». Під час виконання цього етапу визначено основні вимоги до елементної бази системи, враховуючи специфіку її функціонування та необхідність забезпечення безпеки й надійності експлуатації. Окрему увагу приділено детальному опису структурної схеми системи, у межах якої чітко визначено функції, взаємозв’язки та принципи взаємодії всіх основних апаратних модулів. Також було здійснено синтез та моделювання роботи розробленої схеми апаратної частини кіберфізичної системи «Розумний ліфт». Проєктування здійснювалось поступово, з послідовним моделюванням та перевіркою працездатності кожного окремого функціонального блоку системи. Викорит тстовуючи можливості Proteus щодо прямої подачі логічних сигналів, було підтверджено правильність вибору компонентів та коректність їхнього підключення. Під час проєктування було детально описано особливості підключення кожного з компонентів і способи забезпечення стабільності роботи блоків. Після моделювання окремих блоків, було проведено аналіз схеми. На цьому етапі було перевірено ряд ключових функцій, які забезпечують безпечну та комфортну експлуатацію ліфта. Проведений аналіз дозволив повністю підтвердити працездатність розробленої схеми, її відповідність встановленим вимогам та високий рівень безпеки експлуатації. Це забезпечило необхідну основу для подальшої реалізації фізичного прототипу системи.