ОСНОВИ ПРОГРАМУВАННЯ: PYTHON ДЛЯ ОБРОБКИ ДАНИХ - КРАВЧУК, ОЛЬГА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто аспекти ефективної обробки даних. Значна увага приділяється проблемам, що виникають при моделюванні і прогнозуванні даних. Особливе місце у роботі займає опис можливостей програмної обробки даних з використанням мови програмування Python, яка набуває все більшої популярності завдяки простоті, гнучкості, відкритому коду, зручності роботи з даними у різних форматах, а також багатьом розробленим пакетам, які сприяють швидкій та ефективній обробці інформації. Розглядаються NumPy, Pandas, які надають структури даних і функції, що дозволяють зробити роботу зі структурованими даними простою і швидкою, найпопулярніший інструмент для візуалізації даних Matplotlib, пакети для різних обчислювальних задач SciPy, Statsmodels, а також пакет, орієнтований на машинне навчання Scikit-learn. Наводиться приклад використання Python щодо задач з оброки даних. Робота містить аналіз актуальних наукових публікацій та визначає можливі напрями майбутніх досліджень.