ТЕХНОЛОГІЯ ЗБОРУ ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ЗА ДОПОМОГОЮ ФОТОГРАММЕТРИЧНИХ МЕТОДІВ ДЛЯ ГІС - ІВАНОВ, ДЕНИС; СЕРГЄЄВА, КАТЕРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У публікації висвітлюються основні технологічні підходи до застосування фотограмметричних методів для збору, обробки та редагування геопросторових даних, що використовуються в сучасному картографуванні та геоінформаційних системах (ГІС). Особлива увага приділяється розвитку аналітичної та цифрової фотограмметрії як ключових інструментів просторового моделювання реального світу. Основними напрямками дослідження є: 1) удосконалення аналітичних фотограмметричних методів збору та векторизації топографічної інформації за допомогою аналітичних стереоплотерів, які забезпечують високу точність в інтерпретації просторових координат на основі стереоскопічного спостереження аерофотознімків; 2) дослідження ефективності використання цифрових фотограмметричних систем нового покоління, включаючи високоточно калібровані фотограмметричні сканери, цифрові робочі станції та спеціалізоване програмне забезпечення (наприклад, інструментарій автоматичного ортотрансформування, цифрового стереозображення, фототриангуляції та генерації цифрової моделі рельєфу (ЦМР)), які забезпечують інтеграцію з даними дистанційного зондування Землі (ДЗЗ); 3) оптимізація процесів редагування та управління топографічною інформацією з використанням сучасних ГІС-платформ, що дозволяє досягати високої продуктивності при створенні баз геопросторових даних для різних рівнів топографічного забезпечення. Стаття також аналізує еволюцію фотограмметричних технологій у контексті автоматизації процесів обробки цифрових аерокосмічних знімків центральної та панорамної проекцій, що є основою для високоточної картографічної продукції та забезпечення інформаційної підтримки територіального планування, моніторингу природних ресурсів, управління інженерною інфраструктурою, а також екологічного моніторингу та наукових досліджень. Зазначено значення геопросторових даних у формуванні національної інфраструктури просторових даних (НІПД), що є ключовим елементом цифрової трансформації систем просторового управління та формування передумов для забезпечення сталого розвитку територій.