ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ОБІЗНАНОСТІ ГРОМАДЯН У СФЕРІ КІБЕРБЕЗПЕКИ - ПОЛІЩУК, ІННА; ПЕТРУШКО, ІРИНА; СЕГЛЯНИК, ВАСИЛЬ; МАТЕЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі запропоновано інтелектуальну модель оцінювання рівня обізнаності громадян у сфері кібербезпеки. Вона реалізується як формалізований підхід до обробки даних анкетування з урахуванням багатьох чинників, які впливають на безпечну цифрову поведінку. Розроблена модель поєднує методи нечітких множин, фазифікації даних та інтелектуального аналізу знань. Це забезпечує якісний аналіз знань користувачів щодо захисту персональних даних, цифрової гігієни, виявлення загроз та відповідей на кіберінциденти. Методика дозволяє проводити оцінювання на рівні окремих громадян або територій різного масштабу: міста, регіону чи держави. На основі отриманих результатів здійснюється лінгвістична класифікація рівня обізнаності. Апробація моделі проведена на прикладі Закарпатської області на основі опитування 315 респондентів у 2025 році. Результати дають змогу виявити прогалини в знаннях, сформувати інформаційні кампанії, адаптувати освітні програми та зміцнити інформаційну безпеку