МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПОШИРЕННЯ СВІТЛА В ОПТИЧНИХ ВОЛОКНАХ З УРАХУВАННЯМ РОЗСІЮВАННЯ МАНДЕЛЬШТАМА-БРІЛЛЮЕНА - ДОНСЬКИЙ, ОЛЕКСАНДР; БАРАСЬ, СВЯТОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У цій роботі розглянуто математичне моделювання поширення світла в оптоволоконних лініях зв’язку з урахуванням розсіювання Мандельштама-Бріллюена. Висвітлено фізичні механізми, що зумовлюють це розсіювання, а також вплив даного явища на характеристики сигналу при передачі по волокну. Подано математичні моделі, що описують взаємодію між світловою хвилею та акустичними коливаннями у середовищі. Проведено аналіз сучасних досліджень у цій галузі та визначено перспективні напрями для подальших наукових робіт.