ФОРМУВАННЯ ВАРІАТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ЗАПАСАМИ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - БЛАГОДИР, ОЛЕКСАНДР; НАДОПТА, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядається розробка варіативної моделі управління запасами для підприємств легкої промисловості, а саме текстильної, швейної та взуттєвої в умовах нестабільного ринку, попиту на товари, та перебоїв у постачанні. Проводиться аналіз особливостей формування запасів для підприємств легкої промисловості, вплив варіативності попиту та сучасні моделі управління (EOQ, JIT, ABC/XYZ, гібридні). Запропоновано авторську модель VARI-FLEX, яка поєднує сегментацію, прогнозування, автоматичне замовлення та моніторинг для гнучкої адаптації до змін.