СИНТЕЗ СПОСТЕРІГАЧА ПОТОКОЗЧЕПЛЕННЯ СТАТОРА В СИСТЕМІ КЕРУВАННЯ МАШИНОЮ ПОДВІЙНОГО ЖИВЛЕННЯ - КЛЮЄВ, ОЛЕГ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті рівняння розімкнутого спостерігача потокозчеплення статора для машини подвійного живлення (МПЖ) досліджені на стійкість. Виявлено, що квадратична форма повної похідної за часом від функції Ляпунова на траєкторіях руху розімкнутого спостерігача не є негативно визначеною і тому для нього не виконуються умови стійкості. Унаслідок цього була запропонована структура замкнутого спостерігача потокозчеплення статора МПЖ із коригувальними зв’язками за струмами ротора. Коефіцієнти цих зв’язків підбиралися з умови діагональністі матриці квадратичної форми повної похідної за часом від функції Ляпунова вже для замкнутого спостерігача. Діагональна матриця квадратичної форми, у якої всі коефіцієнти негативні, задовольняє умовам негативної визначеності, що забезпечує стійкість спостерігача потокозчеплення у всіх режимах роботи МПЖ. Перевірялася стійкість системи векторного керування МПЖ зі спостерігачем при параметричних збуреннях різних знаків за активними опорами статора і ротора. Дослідження динаміки МПЖ підтвердили, що синтезований замкнутий спостерігач стійкий при відхиленнях активних опорів асинхронної машини (АМ) від цих параметрів спостерігача.