АКТУАЛЬНІСТЬ ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ ХМАРНИХ СЕРВІСІВ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ З ДАНИМИ - КИСЮК, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто актуальність впровадження хмарних сервісів як ключового інструменту організації роботи з великими обсягами даних (Big Data) у контексті цифрової трансформації підприємств. Акцентовано на зростаючому попиті на хмарні технології в умовах глобалізації, динамічного розвитку інформаційного середовища та необхідності гнучкої обробки даних незалежно від часу, місця та пристрою. Окреслено історичні передумови виникнення хмарних технологій, їх сучасний стан і тенденції росту ринку хмарних обчислень. Окрема увага приділяється класифікації хмарних сервісів за моделями IaaS, SaaS, BaaS, KaaS, описується їх функціональне призначення, технічні можливості, переваги та варіанти застосування. Висвітлено приклади впровадження хмарних технологій у різних сферах, таких як фінансовий сектор, освіта, медицина та торгівля. Зазначено, що хмарні платформи забезпечують високий рівень автоматизації, інтеграцію з інструментами віртуалізації, захист даних, підтримку контейнеризації та самообслуговування. Розкрито три основні сценарії впровадження хмарних рішень: створення власної інфраструктури, комбіновані технологічні платформи та використання готових рішень провайдерів. Показано, що впровадження гібридних хмар дозволяє підприємствам досягати балансу між безпекою, вартістю та продуктивністю. Описано роль хмарних технологій у підвищенні операційної ефективності, поліпшенні аналітичних можливостей та прийнятті рішень. Водночас ідентифіковано основні ризики: загрози конфіденційності, перенавантаження сховищ, зниження ефективності аналітики через надлишок нерелевантної інформації. Зроблено висновок про стратегічну важливість хмарних платформ у контексті інноваційного розвитку та управління даними в умовах глобальної цифровізації.