ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ РОБОТИ СУШИЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ЛІНІЇ ПЕРЕРОБКИ ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ - ЦУРКАН, ОЛЕГ; СПІРІН, АНАТОЛІЙ; РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; ДІДИК, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Представлено результати прикладних наукових досліджень щодо розроблення та обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів конвективно-вібраційної сушарки для післязбиральної обробки волоських горіхів. Встановлено основні проблеми традиційних способів сушіння, зокрема нерівномірність прогрівання, втрати біологічно активних речовин і високі питомі енергетичні витрати. Запропоновано технічне рішення, що поєднує керовану конвективну подачу теплоносія та механічну вібрацію для інтенсифікації масо- і теплообміну. На основі багатофакторного математичного моделювання визначено раціональні режимні параметри сушіння за критерієм мінімізації питомої енерговитратності. Результати дослідження підтверджують доцільність застосування комплексного підходу до оптимізації процесу сушіння горіхової сировини та свідчать про підвищення енергоефективності технологічного обладнання.