P-БІТИ ДЛЯ ЙМОВІРНІСНИХ ОБЧИСЛЕНЬ: ВІДМІННОСТІ ВІД КЛАСИЧНИХ І КВАНТОВИХ БІТІВ - ТОРСЬКА, РОКСАНА; МЕЛЬНИК, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглядається p-біт як базовий елемент апаратних платформ для ймовірнісних обчислень. Наведено його математичну модель та фізичні реалізації на основі MTJ, мемристорів і CMOS. Показано, що p-біти поєднують простоту класичних бітів із стохастичною поведінкою, властивою квантовим системам, що дозволяє ефективно вирішувати задачі комбінаторної оптимізації, семплінгу та моделювання ймовірнісних мереж. Проведено порівняння з класичними та квантовими підходами за умовами роботи, масштабованістю та енергоефективністю. Розглянуто сучасні апаратні реалізації та перспективи розвитку p-бітів як енергоефективної та масштабованої платформи для ймовірнісних обчислень.