АЛГОРИТМИ РОЗРАХУНКІВ РІВНОВАГИ В РОЗЧИНАХ СЛАБКИХ ЕЛЕКТРОЛІТІВ - СУПРУНЧУК, ВОЛОДИМИР; ІВАНЮК, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Технологічні процеси, які ґрунтуються на використанні водних розчинів слабких електролітів потребують обґрунтування технологічних режимів, де іонно-молекулярний склад розчинів є фактором, який обумовлює раціональний режим проведення процесу. Прикладною задачею та основною алгоритму розрахунку іонно-молекулярного складу є використання величин констант іонізації слабких кислот та основ, які наведені в довідковій та періодичній науково-технічний літературі. Алгоритми розрахунків, що представлені у статті ґрунтуються на таких умовах: умова рівноваги у розчинах, що фактично є умовою існування констант іонізації слабких кислот і основ; умова балансу за центральним атомом (це атом, що визначає основні властивості речовини, до прикладу для фосфатної кислоти це є атом фосфору Р); умова балансу за іоном гідрогену(гідроксонію). З використанням запропонованих умов та моделювання рівноважних процесів в розчинах слабких електролітів виведено формули для обчислення іонно-малекулярного складу розчинів слабких одно- та багато-основних кислот та одно- та багато-кислотних основ. -умова рівноваги є основою для розробки алгоритмів розрахунків; - умова балансу за центральним атомом забезпечує та обґрунтовує розрахунок рівноважної молярної концентрації часток різної протонізації для слабких кислот та різної кислотності для розчинів основ при примусово встановленому та контрольованому значенні рН або рОН. Показано, що використання загального підходу у розробленому алгоритмі розрахунків дозволяє вивести формули визначення рівноважних концентрацій для систем будь якого іонного складу, що спрощує проведення та регулювання режимів при проведенні будь якого технологічного процесу в хімічні технології.