РОЛЬ ЛЮДСЬКОГО ФАКТОРУ В РИЗИКАХ ІТ-ПРОЄКТУ: СИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ КОМАНДИ - СКРИПНИК, ТЕТЯНА; ВОЗНЮК, ЛЕОНІД (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У сучасних умовах значна кількість компаній, які працюють за проєктним підходом, стикається з високими ризиками, пов’язаними з припиненням реалізації проєктів. Основними причинами цього часто стає людський чинник, що призводить до зниження якості кінцевого продукту, затримок у виконанні або припинення фінансування. Особливо гостро ця проблема проявляється у сфері інформаційних технологій, де проєктний підхід є невід’ємною частиною діяльності організацій. Формування ефективної проєктної команди в умовах невизначеності, характерної для ІТ проєктів, ускладнюється відсутністю точної інформації щодо обсягу робіт на етапі планування. Це зумовлює потребу в постійній корекції складу команди та її структури, що, своєю чергою, підвищує проєктні ризики. У зв’язку з цим зростає попит на кваліфіковані кадри, здатні не лише якісно виконувати професійні обов’язки, але й ефективно адаптуватися до умов роботи. Для успішного виконання ІТ-проєктів доцільно використовувати системний підхід до формування команди: визначати функціональні ролі, рівень компетенцій, психологічні особливості учасників, а також проєктувати робочі місця з урахуванням мотиваційних чинників. Недостатня увага до цього процесу часто призводить до зростання ризиків, пов’язаних із дезорганізацією праці та неузгодженістю дій між членами команди. Актуальність дослідження полягає в необхідності вдосконалення підходів до підбору проєктних команд, що дозволить мінімізувати ризики, пов’язані з людським чинником, і підвищити ефективність реалізації ІТ-проєктів.