АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗНЕШУМЛЕННЯ МОВНИХ СИГНАЛІВ НА ОСНОВІ ДКП - БРИСІН, ПЕТРО; ЛУКІН, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Наша стаття присвячена традиційній задачі видалення шумів у мовних сигналах. Перешкоди моделюються як адитивний білий гаусів шум. Його придушення базується на дискретному косинусному перетворенні (ДКП), застосованому для блоків фіксованого розміру, що повністю перекриваються. Як кількісні критерії ефективності придушення шуму використовуються покращення вихідного відношення сигнал/шум (ВСШ) порівняно з вхідним, а також метрика PESQ. Проаналізовано кілька тестових мовних сигналів, і результати, що отримані для них, дуже схожі. Ця ефективність залежить від кількох факторів, у тому числі відношення вхідного сигналу до шуму, розміру блоку, типу використовуваного порогу (жорсткий і/або комбінований) і параметра β, який використовується при обчисленні порога. Спостережувані тенденції такі: 1) найбільше покращення ВСШ за рахунок фільтрації відбувається при малих вхідних ВСШ; 2) оптимальні значення β зазвичай зменшуються, якщо вхідне ВСШ збільшується; 3) є випадки, коли комбінований поріг перевершує підхід до обробки мовних сигналів, який спирається на жорсткий поріг; 4) використання розміру блоку, що дорівнює 64, призводить до кращої ефективності видалення шуму порівняно з випадками розміру блоку, що дорівнює 32 і 16. Наведено та обговорено приклади обробки сигналів.