МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВАРІАЦІЙ ЕКСТРЕМУМІВ ХАРАКТЕРИСТИЧНИХ ЗУБЦІВ ЕЛЕКТРОКАРДІОСИГНАЛІВ НА ОСНОВІ ДИСКРЕТНОЇ ФУНКЦІЇ АМПЛІТУДНОЇ ВАРІАБЕЛЬНОСТІ - СВЕРСТЮК, АНДРІЙ; МОСІЙ, ЛЮБОМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі представлено математична модель варіацій екстремумів характеристичних зубців електрокардіосигналів на основі дискретної функції амплітудної варіабельності, яка в комплексі з існуючими методами моделювання дасть змогу підвищити якість та точність кардіодіагностики. Вона враховує амплітудні значення характеристичних зубців ЕКС (P, Q, R, S і T) та їх зміни між послідовними кардіоциклами. Функція амплітудної варіабельності визначається як різниця між амплітудами відповідних зубців у поточному та попередньому кардіоциклах, що дозволяє кількісно оцінити нестабільність амплітудних характеристик. На прикладі аналізу електрокардіосигналів пацієнтів з діагнозом умовна норма та екстрасистолією продемонстровано діагностичну цінність запропонованої моделі. Виявлено, що при нормальному функціонуванні серцево-судинної системи функція амплітудної варіабельності характеризується меншою варіативністю та амплітудою, тоді як при патологічних станах спостерігаються значні відхилення та нерегулярність показників. Розроблений метод може бути використаний для автоматизованої кардіодіагностики та раннього виявлення серцевих аномалій, що сприятиме своєчасному лікуванню та профілактиці серцево-судинних захворювань.