ПРОЄКТУВАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ МОБІЛЬНОЇ ГРИ З ЕЛЕМЕНТАМИ ДОПОВНЕНОЇ РЕАЛЬНОСТІ (AR) ДЛЯ ПЛАТФОРМ ANDROID ТА IOS - МАРЧЕНКО, ОЛЕНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Дослідження присвячене процесам проєктування та розробки мобільної гри з використанням технології доповненої реальності для двох провідних мобільних платформ Android та iOS. Актуальність теми зумовлена стрімким розвитком технологій мобільних пристроїв та AR, що відкриває нові перспективи для створення інтерактивних ігрових продуктів, які об’єднують реальний та віртуальний світи. Метою цього дослідження є розробка та реалізація кросплатформної гри “Скарби навколо” з використанням технології доповненої реальності для пристроїв Android та iOS з інтеграцією фреймворків ARKit та ARCore через ігровий рушій Unity. Тому в цьому дослідженні розглядаються питання зі створення концепції гри, проєктування архітектури, розробку UI/UX дизайну, реалізацію AR-механік, геолокаційних сервісів і тестування на реальних пристроях. У роботі проводився порівняльний аналіз ігрових рушіїв Unity та Unreal Engine з точки зору їхньої придатності для розробки мобільних AR-ігор. Обґрунтовано вибір Unity як оптимального рушія завдяки його ефективній кросплатформності (AR Foundation), кращій оптимізації для мобільних пристроїв, швидкості розробки та великій екосистемі. Також проведено порівняння фреймворків ARKit та ARCore, що підкреслило доцільність використання кросплатформних рішень для забезпечення підтримки обох операційних систем. Згідно з метою дослідження розроблено концепцію мобільної AR-гри "Скарби навколо" (Treasure Around), в якій гравці шукають віртуальні скарби, переміщуючись у реальному світі за допомогою підказок та взаємодіючи з AR-об’єктами через камеру смартфона. Описано основні елементи інтерфейсу користувача, орієнтованого на інтуїтивність та мінімалізм в умовах AR. Розроблено базовий алгоритм ігрового процесу, включаючи активацію AR-режиму на основі геолокації та взаємодію зі знайденими скарбами.