АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ТИПІВ СИСТЕМИ НАКОПИЧЕННЯ ЕНЕРГІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ ДЛЯ ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ - ЛЯСКОВЕЦЬ, НАЗАР; ОСАДЦА, ЯРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Використання систем накопичення електричної енергії створює нові можливості для покращення якості управління режимами роботи та оптимізації функціонування будь-яких електроенергетичних систем. У статті проведено огляд найбільш вживаних типів накопичувачів енергії, які використовуються в енергосистемах і знаходяться на різних етапах розробки та застосування в системах енергопостачання. Потреба в зберіганні енергії виникла одночасно зі створенням енергетичних мереж, а з урахуванням розвитку технологій виробництва, передачі та споживання актуальність використання систем накопичення енергії зростає і знаходить все більш широке практичне застосування. Крім цього, в даній роботі зроблено спробу провести аналіз основних типів накопичувачів енергії, які розрізняються за способом накопичення, типом енергії, тривалістю зберігання, потужністю, та проведено узагальнення для порівняння їхніх основних характеристик. Очікувані результати, отримані в даному дослідженні, дозволяють здійснити попередній вибір певного типу накопичувача енергії залежно від енергетичної системи , у якій він використовуватиметься, що дозволить ефективніше керувати енергетичними потоками в процесі виробництва, накопичення енергії та її розвантаження в мережу, забезпечувати регулювання та управління режимами роботи електроенергетичних систем.